Naucz się robić popularną, w szczególności zimą, koreańską „uliczną” przekąskę – Hotteok (Koreańskie Słodkie Placuszki). Są chrupiące na zewnątrz i wypełnione w środku słodkimi dobrociami!

Składniki:

Główne:

Nadzienie:

  • Ok. 1 szklanka ciepłego mleka
  • Ok. 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka = 250 ml
  • brązowy cukier
  • parę łyżek posiekanych orzeszków ( dowolny rodzaj – ja wrzuciłam mieszankę )
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Kliknij ten przycisk, by zmienić ten tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ciasto Etap.1

Mąkę, mleko, drożdże, cukier, sól i olej mieszamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno być zagniatane aż do momentu, kiedy nie będzie nam się kleić do rąk w czasie zagniatania, więc jeśli jest dalej lepiące się, to dodajemy mąkę. Przykrywamy ręcznikiem lub folią i odstawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.

Ciasto Etap.2

Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy z niego niewielkie kulki. Ulepione kulki odkładamy na posypany mąką talerz, aby ciasto nie przyklejało się do talerza.

Nadzienie

W miseczce mieszamy: cukier (dowolna ilość), orzeszki (rozdrobnione za pomocą noża lub robota kuchennego) i cynamon.

Formowanie, smażenie, podanie:

  • W każdej kulce z ciasta robimy głęboki i jak największy dołek, i wypełniamy go nadzieniem. Dokładnie zaklejamy naszą kulkę – jak pyzy.
  • Na dużej, rozgrzanej patelni na małym ogniu ( płyta indukcyjna na 6) z odrobiną oleju umieszczamy po 2-3 kulki łączeniem do dołu i smażymy aż dół się zarumieni – trwa to bardzo krótko, więc koniecznie należy być czujnym.
  • Przewracamy kulki na drugą stronę i rozgniatamy ostrożnie szpatułką aż utworzą się z nich placuszki. Przykrywamy pokrywką i smażymy aż dół się również zarumieni. (Uwaga: Placuszki smażymy pod przykryciem, bo dzięki temu ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie a cukier zdąży się rozpuścić)
  • Zajadaj gorące!

Wok i pałeczki

Więcej czarujących przepisów kulinarnych nagisy usłyszycie w czasie audycji ''Wok i pałeczki'' w najbliższą niedzielę o godzinie 21:30.

Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego posiłku. 🙂
Radio Anime24
Wok i pałeczki

2 thoughts on “Hotteok 호떡 czyli Koreańskie Słodkie Placuszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *